Comodo Antivirus: review, kopen of gratis downloaden

De effectieve virusbescherming van Comodo antivirus is betrouwbaar, zelfs met de gratis versie.

Comodo Highlights

 • Effectieve virusbescherming, zelfs met de gratis versie
 • Een van de beste “sandboxes” op de markt
 • Proactieve bescherming (dankzij HIPS en detectie van aanvallen)
 • Veilige browser – Comodo Dragon – is gratis
 • Klantenservice is 24/7 beschikbaar via telefoon, chat of e-mail

Waarom Comodo Antivirus?

Het Amerikaanse bedrijf Comodo Group Inc ontwikkelt comodo Antivirus. De antivirus van Comodo verschilt van andere beveiligingsproducten voor thuiscomputers in de stelling van de fabrikant dat het niet alleen een antivirus is, maar een product dat is ontworpen voor uitgebreide beveiliging. In het algemeen kunnen we het eens zijn met deze stelling. Naast antivirus en firewall, omvat Comodo ook HIPS (Host Intrusion Prevention System, het onderdeel van de “Defense+” component), automatische Sandbox, virtuele desktop, en een volledige set van gespecialiseerde hulpprogramma’s.

Wat nog belangrijker is, Comodo Antivirus, is een buitengewoon krachtig en effectief antivirusprogramma, dat gebruik maakt van meerdere beveiligingsniveaus om je apparaat te beschermen tegen schade. Comodo biedt realtime bescherming om bekende virussen en malware te detecteren en te blokkeren voordat ze schade kunnen aanrichten. Als je een onbekende malware of onvertrouwde app tegenkomt, kan Comodo deze uitvoeren in de veilige omgeving van Sandbox om te voorkomen dat je computer wordt geïnfecteerd.

Laten we eens kijken naar alle mogelijkheden van Comodo en alles wat deze antivirus kan bieden.

Comodo Antivirus is het beste voor:

 • Oude besturingssystemen en apparaten
 • Onbekende malware detecteren in de veilige omgeving
 • Degenen die behoefte hebben aan uitgebreide bescherming en configureerbare software
 • Gebruikers die een fatsoenlijke gratis versie van het product nodig hebben

Comodo Antivirus Voor- en nadelen

Voordelen

 • Proactieve bescherming. Comodo Antivirus bevat de HIPS-component, die een gedragsanalyse uitvoert van alle processen en toepassingen. Die component helpt om het systeem te beschermen tegen nieuwe malware.
 • “Sandbox” en virtueel bureaublad. Comodo antivirus omvat automatische “sandbox”, die het mogelijk maakt verdachte scannen toepassingen in de “veilige” omgeving, en een virtuele desktop waarin de gebruiker kan elke app te starten in de beschermde omgeving zelfstandig.
 • Cloud-gebaseerde technologieën. Comodo maakt gebruik van cloudgebaseerde technologieën, waarmee de reputatie van alle bestanden op de computer kan worden geanalyseerd.
 • Een breed scala aan extra hulpprogramma’s waarmee gespecialiseerde problemen kunnen worden opgelost – om de gestarte processen te analyseren, om objecten in autoload te bewerken, om bootdrives te maken om de geïnfecteerde systemen te controleren.
 • Effectief werken met instellingen en configuraties. Alle instellingen worden in een apart venster weergegeven en logisch gestructureerd, zodat de noodzakelijke parameters van de interface en de veiligheidscomponenten gemakkelijk kunnen worden gevonden en gewijzigd.

Nadelen

 • Sommige Comodo Antivirus componenten zijn onstabiel.
 • Voor internetveiligheid is alleen de Comodo Dragon browser bedoeld. Dit betekent dat de componenten voor internetbeveiliging niet kunnen worden gebruikt tijdens het werk met andere populaire browsers. Het bevat ook geen web-filtering.
 • Geen ouderlijk toezicht.
 • Sommige componenten worden verdubbeld. Comodo antivirus bevat een set van de hulpprogramma’s “Cleaning Essentials.” Dus, naast de standaard tools voor het scannen van het systeem, krijgt de gebruiker nog een component met dezelfde functies.

Betrouwbaarheid en beveiliging

Veel testlaboratoria van derden hebben comodo Antivirus niet geëvalueerd, maar AV-Test controleerde Comodo Internet Security Premium in december 2018, en de resultaten van deze tests zijn interessant. In het decemberrapport van de Windows Home-gebruiker bereikte het Comodo Antivirus-pakket de maximale beschermingsgraad van 100% gedurende twee maanden, en dat is indrukwekkend.

Tegelijkertijd bleek uit het onderdeel Prestaties van de test dat het laden van websites en toepassingen langzamer verloopt dan gemiddeld tijdens de installatie van Comodo. Dus, Comodo behaalde de 19e plaats van de 20 op productiviteit. Maar het is niet duidelijk wat dit in het echte leven betekent.

Tests tonen bijvoorbeeld aan dat als een van uw favoriete websites 6 seconden nodig had om te laden zonder antivirus, dit met een gemiddeld antivirusproduct kan oplopen tot 7 seconden. Met Comodo zult u 8 seconden moeten wachten. Het kan een probleem zijn voor degenen die supersnelle systeemreacties nodig hebben, maar in het algemeen heeft het geen significante invloed op de prestaties.

Het niveau van bescherming dat je krijgt is echter veel belangrijker. Dus besloten we om Comodo zelf te controleren, door het te gebruiken tegen onze simulator van extortioner Trojans. Deze is onafhankelijk door ons team ontworpen, dus Comodo Antivirus zal het niet kunnen vinden met alleen de handtekening van het bestand, wat deze test interessanter maakt.

We startten de simulator en stemden in met de Comodo optie om standaard gedeeltelijk geïsoleerde programma’s te starten, met de beperkte rechten voor ons systeem. De simulator werkte en was over het algemeen geïsoleerd; geen van onze testbestanden werd dus aangetast.

Dat was indrukwekkend, vooral omdat dezelfde aanpak de meerderheid van andere bedreigingen blokkeert, bekende of nieuwe. Maar vergeet niet dat het nog steeds afhangt van de juiste tussenkomst van de gebruiker. Want de gebruiker moet beslissen welke apps veilig zijn en welke een “Sandbox” nodig hebben. Dus, Comodo Antivirus is beter voor ervaren gebruikers, niet zozeer voor beginners op het gebied van veiligheid, of degenen die willen dat de antivirus alles opgelost zonder enige onderbrekingen.

Bescherming tegen malware

Comodo Antivirus is zeer effectief als het gaat om bescherming tegen malware. Deze antivirussoftware is ontworpen om een virus of de gevaarlijke malware niet te missen en de computer niet te laten infecteren. Deze aanpak houdt in dat Comodo de besmettende bestanden niet hoeft te behandelen. Wat belangrijker is, Comodo Antivirus is zeer attent op alle mogelijke malware die via USB of andere verwisselbare schijven kan worden overgebracht. Comodo vindt snel zulke virussen en vernietigt ze.

Als je torrent gebruikt, weet je misschien nog dat de antivirus alle patches of keygens in één keer in quarantaine plaatst. Maar als je er zeker van bent dat de apps die je downloadt betrouwbaar zijn, kun je ze toevoegen aan de toevertrouwde bestanden in de Comodo antivirus basis. Alleen in dit geval zul je ze kunnen gebruiken omdat ze niet in quarantaine komen.

Comodo Antivirus werkt de databases elke 6 uur bij. Je kunt er dus zeker van zijn dat het moderne heuristische systeem er is om je te beschermen tegen malware.

Bescherming tegen phishing

Comodo Antivirus is ook effectief als we het hebben over bescherming tegen phishing. Het controleert de installatie van programma’s, extensies of andere phishing middelen en controleert andere gevaarlijke acties in een systeem. Het is dus niet nodig om extra software te installeren. Met een dergelijk niveau van bescherming zult u niet geconfronteerd worden met het probleem van phishing.

Comodo controleert de computer voortdurend om phishing-apps te vinden en te neutraliseren en om je gevoelige gegevens te beschermen. Je hebt ook geen aparte firewall nodig, want Comodo heeft er een voor je bescherming op internet tegen phishing.

Opties voor scannen

 • Snelle scan. Tijdens een snelle scan controleert Comodo Antivirus alleen een aantal kritieke gebieden – willekeurig toegankelijk geheugen, objecten in autostart, de opstartsectoren van de harde schijf, het register, systeembestanden, etc.
 • Volledige scan. Comodo controleert het hele bestandssysteem.
 • Rating Scan. Controle van de reputatie van computerbestanden met behulp van cloudgebaseerde technologieën van Comodo. Als resultaat van de controle worden alle gegevens verdeeld in drie categorieën – betrouwbare, onbekende en gevaarlijke bestanden.
 • Selectieve scan. Dit scenario houdt in dat de gebruiker een map of bestand selecteert om te scannen.
 • “Rating Scan” is interessant omdat Comodo de gestarte processen en geïnfecteerde gebieden scant en rapporteert over de reputatie van alle gevonden bestanden. Deze functie kan je de bestanden laten zien die niet schadelijk zijn, maar die Comodo nog niet heeft gezien en als onbetrouwbaar beschouwt (zowel uitvoerbare bestanden als certificaten). Als je vermoedt dat ze geïnfecteerd zijn maar het niet kunt bewijzen, kan de beoordelingsscan de juiste richting aangeven.

Comodo kan ook de opgegeven bestanden en mappen scannen, of je kunt verschillende gebruikerscontroles instellen. Deze omvatten de mogelijkheid van het scannen van specifieke bestanden en mappen, opslagplaatsen van de toevertrouwde root-certificaatautoriteiten, inhoud van willekeurig toegankelijk geheugen, vaak geïnfecteerde gebieden, of de hele computer.

U kunt trefwoordparameters voor afzonderlijke scans configureren – de gevoeligheid van elke heuristische controle of de scanner voor een verzoek met een cloud kan worden verbonden – en er is een ongebruikelijk geconfigureerde planner. Als niets helpt, zal een mogelijkheid om boot CD of USB driver te maken je helpen om zelfs de sterk geïnfecteerde apparaten schoon te maken.

Comodo KillSwitch

Comodo KillSwitch is nodig voor het analyseren van de processen, applicaties en diensten die op het systeem draaien. De gebruiker kan zelf beslissingen nemen over onveilige bewerkingen of diensten, maar kan ook gebruik maken van de automatische verwijdering van gevaarlijke processen door KillSwitch. Dit hulpprogramma is in wezen een taakbeheerder met geavanceerde functionaliteit. Sommige van deze extra functies verdienen een apart overzicht. Met de optie KillSwitch Repair kan een gebruiker zien of de kwaadaardige toepassing was opgenomen in het HOSTS-bestand, de DNS-instellingen, enzovoort, en kan hij met één muisklik de standaardinstellingen herstellen.

Het dialoogvenster van de Comodo-instellingen vult het programma aan met iets nieuws voor elke gebruiker. Beginners kunnen een nieuw interfacethema kiezen of de controle op updates uitschakelen als het apparaat op de batterij werkt. Meer ervaren gebruikers kunnen scanwerkzaamheden configureren, nieuwe typen scans aanmaken, HIPS configureren, en in het algemeen deelnemen aan de meeste bewerkingen van Comodo op laag niveau.

Host Intrusion Prevention Systeem

Comodo Antivirus heeft het Host Intrusion Prevention System (HIPS) geïmplementeerd, een van de belangrijkste beschermingscomponenten in Comodo Internet Security. Het is gemarkeerd met het hoogste niveau van proactieve bescherming. HIPS controleert de werking van programma’s en beperkt de toegangsrechten tot belangrijke delen van het besturingssysteem. Host Intrusion Prevention System biedt een uiterst krachtig beveiligingsniveau dat u volledige controle geeft over alles wat apps met uw systeem kunnen doen. HIPS waarschuwt u voor potentieel gevaarlijke acties van niet-vertrouwde programma’s en geeft u de mogelijkheid om te beslissen of u elk van deze acties toestaat.

Ervaren gebruikers kunnen verder gaan om bepaalde regels voor HIPS-gedrag te definiëren, hoewel dit veel kennis op laag niveau kan vereisen. Bent u zich bewust van de gevolgen van het verhinderen van een proces dat Windows event interceptors opzet, of wat er kan gebeuren als u de toegang tot geheugen tussen processen blokkeert? HIPS is echter standaard uitgeschakeld, dus beginners hoeven zich geen zorgen te maken. Als je echt weet wat je doet, is er een mogelijkheid om de beveiliging van je systeem te verbeteren en aan te passen.

Comodo zandbak

Comodo Sandbox is de derde walvis die onze proactieve bescherming in Comodo Antivirus software houdt. Het is een virtuele omgeving die verdachte programma’s zal uitvoeren. Comodo Sandbox is een ongebruikelijke functie. Met één of twee klikken kun je verdachte programma’s uitvoeren in een veilige omgeving waar ze geen permanente wijzigingen op je PC kunnen aanbrengen. Deze technologie voorkomt dat virussen je echte besturingssysteem beschadigen. Zelfs als er bijvoorbeeld een Winlock-extortion wordt gestart, zal er na de herstart geen spoor meer van te vinden zijn. U kunt programma’s ook handmatig in de Sandbox uitvoeren. Klik met de rechtermuisknop op het gewenste programma en kies “Uitvoeren in Comodo Sandbox”.

Start bovendien de browser in de Sandbox, en het zal je beschermen tegen sommige malware die je van het internet kunt krijgen, en ook de mogelijkheid van malware om je acties te volgen beperken. Helaas heeft Comodo geen web-filtering, wat betekent dat het systeem geen kwaadaardige URL’s blokkeert. Maar Comodo Sandbox zou ervoor moeten zorgen dat zelfs de meest recente bedreigingen worden geblokkeerd, en er is een brede set aanvullende mogelijkheden om eventuele andere gaten in de veiligheid op te vullen.

Is Comodo genoeg voor bescherming?

Comodo Antivirus heeft een degelijke gratis versie, die een complexe antivirusbescherming inhoudt. Het programma bevat antivirus, firewall, en het krachtigste systeem van proactieve bescherming (HIPS). Comodo Antivirus kan onder andere potentieel ongewenste en kwaadaardige programma’s vinden en verwijderen (veel antivirussoftware reageert hier niet op), heeft uitgebreide functionaliteit (bijvoorbeeld ingebouwde Sandbox). Het is compatibel met besturingssystemen van Windows XP tot Windows 10. Bovendien gebruikt Comodo niet veel computerbronnen en heeft het verschillende ontwerpthema’s. Over het geheel genomen kan Comodo je apparaat voorzien van een behoorlijk beschermingsniveau en verschillende handige hulpmiddelen om je veiligheid te garanderen.

Gebruiksgemak

Comodo vereist geen buitengewone vaardigheden van de gebruiker om het antivirusprogramma te downloaden, te installeren, in te stellen of de systeemscan uit te voeren. U kunt het .exe-bestand gemakkelijk downloaden. Het installatieproces bestaat uit een paar eenvoudige stappen. Beginners kunnen de Comodo Antivirus ook gebruiken zoals elke andere antivirussoftware – klik op de knop “Scannen”, selecteer “Snelle” of “Volledige scan”, en wacht op de resultaten.

Downloaden en installatie

Het installatieproces van Comodo Antivirus bestaat uit een aantal eenvoudige handelingen. Nadat je het installatiebestand hebt gestart, verschijnt het hoofdvenster van de installatiewizard. Deze moet verschillende beslissingen nemen – over het gebruik van de SecureDNS-verbinding, die zorgt voor een betere vertrouwelijkheid op het internet. Cloud technologie gebruik voor het testen van het bestand, en het gebruik van de Yahoo! zoekmachine als startpagina in geïnstalleerde browsers. Merk op dat zelfs als je Yahoo! niet als startpagina wilt gebruiken, het geïnstalleerd is met Comodo Internet Security browser Comodo Dragon.

Klik op de link Installatie configureren om de te installeren onderdelen te selecteren. In het venster dat verschijnt, kun je de antivirusinstallatie, firewall, service voor het bereiken van technische ondersteuning en Comodo Dragon-browser uitschakelen.

Wanneer je alle oplossingen accepteert die je nodig hebt, moet je in het hoofdvenster van de installatie klikken op “Ik ga akkoord met de voorwaarden” en “Installeren”. Hierna is het installatieproces voltooid. Na het installatieproces zal het bijwerken van de antivirus bases en een volledige scan van het bestandssysteem worden gestart. Ook zal Comodo, na detectie van een nieuw netwerk, de gebruiker voorstellen het type te selecteren – thuis, op het werk, of openbaar.

Gebruikersinterface

In vergelijking met de vorige versies, heeft de laatste versie van Comodo Antivirus een nieuwe gebruikersinterface gekregen. De vorige gebruikersinterface was overladen met functies, het hoofdvenster was nogal omslachtig en had een betwistbare groepering van tabbladen. In de nieuwe interface zijn alle functies verdeeld in twee delen – de essentiële functies die het mogelijk maken om basisfuncties uit te voeren voor beginners, en zogenaamde “Taken” die het mogelijk maken om het werk van alle Comodo Antivirus componenten te configureren en gespecialiseerde hulpprogramma’s te gebruiken.

De aangeboden interface vereenvoudigt het werken met Comodo en maakt het compatibel met niet alleen desktop PC’s maar ook laptops en tablets. De positieve verandering van de interface is echter niet “standaard” goed nieuws, vaak zijn veranderingen dubbelzinnig of worden dubbelzinnig waargenomen door verschillende conservatieve gebruikers.

Comodo Prijzen en Pakketeigenschappen

Comodo Prijzen

Gewoonlijk biedt Comodo Antivirus de volgende abonnementsplannen aan:

 • Comodo Antivirus Pro: $19.99 (1 apparaat/1 jaar)
 • Comodo Internet Security Pro: $39.99 (3 apparaten/1 jaar)
 • Comodo Internet Security Complete: $59,99 (3 apparaten/1 jaar)

Maar op dit moment stelt Comodo voor dat je een antivirusproduct koopt voor slechts $17,99 (1 pc) of $19,99 (3 pc’s).

Comodo Antivirus Pakket Kenmerken

 1. Antivirus. Het biedt bescherming tegen virussen en kwaadaardige toepassingen. Er zijn de antivirus monitor en de scanner die werken volgens verschillende scenario’s.
 2. Netwerk Analyzer. Analyseert netwerkactiviteit, creëert beperkingen voor netwerkprotocollen en poorten, beschermt tegen netwerkaanvallen.
 3. Pro-actieve bescherming (HIPS) die de gedragsanalyse van processen en toepassingsacties uitvoert.
 4. Automatische “sandbox” (Auto Sandbox Technologie). Hiermee kunnen verdachte toepassingen in een “veilige” (geïsoleerde) omgeving worden uitgevoerd. De Sandbox is in de antivirus geïmplementeerd in de vorm van een virtueel bureaublad. Het is mogelijk om verdachte programma’s in een veilige omgeving uit te voeren en onbekende websites zonder risico’s te bezoeken.
 5. Cloud-gebaseerde technologieën, die het mogelijk maken de reputatie van bestanden te controleren.
 6. Een set van hulpprogramma’s “Cleaning Essentials”, extra controle van het besturingssysteem om de monitoring en de analyse van de gestarte processen uit te voeren (KillSwitch), en om de werking van toepassingen en diensten in automatisch laden te controleren (Autorun Analyzer).
 7. Create Rescue Disk utility voor het maken van een opstartschijf met een set van “Cleaning Essentials” hulpprogramma’s voor het uitvoeren van een controle van geïnfecteerde systemen.

Comodo Antivirus Proefversie en gratis versies

De betaalde versie van Comodo Antivirus verschilt alleen van de gratis versie door het niveau van technische ondersteuning en de garantie van geldteruggave, in geval van infectie op de computer met deze antivirus.

Geld-terug-garantie

Dus, als je niet tevreden bent met Comodo Internet Security of een andere Pro versie, is de optie van 30 dagen geld-terug beschikbaar. Je kunt gedurende de 30 dagen na aankoop om terugbetaling vragen. Vraag de klantenservice of het factureringsondersteuningsteam om opheldering en krijg je geld terug als Comodo niet goed werkt op je apparaat.

Comodo Dragon-browser

De Comodo Dragon-browser wordt geïnstalleerd met Comodo Antivirus. Het is gebaseerd op Google Chrome en biedt extra tools om je internet veilig te houden. Comodo Dragon bevat tools om gevoelige gegevens te beschermen, vereenvoudigde identificatie van SSL-certificaten, anonieme webbrowsmodus (Incognitomodus), extensies voor het bekijken van webpagina’s – Comodo Site Inspector, en Comodo Share Page Service; Comodo Privalert extensies voor het uitschakelen van componenten die gebruikersinformatie verzamelen op webpagina’s. Bijvoorbeeld analisten, widgets, etc.). Al deze tools verbeteren de veiligheid van de gebruiker bij het gebruik van internet. Toch zijn ze niet geïntegreerd in Comodo Internet Security 6 en werken ze niet in alle browsers, behalve in Comodo Dragon.

Terwijl Dragon zijn werk doet, irriteerde Comodo ons al snel met zijn constante pogingen om ons naar de browser te duwen en Yahoo! als onze standaard startpagina in te stellen. Nadat we dit tijdens de installatie hadden ontdekt, ontdekten we dat het programma willekeurig twee extra pop-ups liet zien, die ons allebei vroegen om de standaard browserinstellingen te wijzigen, en één van hen kon gebruikers gemakkelijk verleiden om dit per ongeluk te doen.

Ondersteuning en klantenservice

In het geval van Comodo Antivirus is klantenondersteuning via de telefoon alleen beschikbaar voor gebruikers die Premium versies van de software hebben gekocht. Dus besloten we om het Live Chat systeem te controleren en we kunnen zeggen dat het goed werkt. Het enige wat u hoeft te doen om de klantenondersteuning te gebruiken is klikken op de knop “Hoe kan ik u helpen?” in de rechterhoek.

Meestal, Kunstmatige intelligentie is aan de andere kant van de Live Chat, dus soms, kun je niet de dubbelzinnige antwoorden van uw gedetailleerde of complexe vragen te krijgen. De agent van het ondersteuningsteam geeft echter de volledige antwoorden en helpt alle vragen op te lossen.

Comodo heeft ook een forum, maar het doorzoeken van de berichten om het antwoord te vinden is een ingewikkelde en tijdrovende taak.

Comodo Alternatieven & Concurrenten

 • Comodo vs Avast
 • Comodo vs Bitdefender
 • Comodo vs Malwarebytes
 • Comodo vs PCProtect
 • Comodo vs TotalAV

Ons oordeel

In het algemeen heeft Comodo Antivirus een positieve indruk gemaakt. En hoewel er geen component voor ouderlijk toezicht in zit, voorziet Comodo de gebruiker tegelijkertijd van een set componenten, die er verrassend goed uitzien voor een gratis software. In de nieuwe versie van Comodo antivirus software, werd de gebruikersinterface veranderd waardoor deze antivirus meer rechttoe rechtaan en gebruiksvriendelijker werd. Ook de functionaliteit van de meeste veiligheidscomponenten is goed uitgewerkt.

De nadelen van het product zijn de eigenschappen van de bescherming en de instabiliteit van sommige componenten. Zo konden we bijvoorbeeld de “Rating Scan” niet uitvoeren. Ook wijzen gebruikers op de gespecialiseerde forums op verschillende problemen in het werk van Comodo Antivirus. Mogelijk is het nodig om uit te gaan van onvoldoende softwaretests voor de release. We hopen dat Comodo de nadelen zal elimineren en zijn antivirussoftware zal uitwerken om het perfect te maken.