ClamWin Review

Oplossing die een degelijke bescherming biedt van het instapniveau.

Is ClamWin genoeg in 2021?

Een open-source antivirus ClamWin is een programma dat eerst de ClamAV engine toepast om bepaalde bedreigingen te detecteren en vervolgens te verwijderen. Merk op dat dit programma goed werkt met Microsoft 10, 8, 7, Vista, XP, en 2000; ook is ClamWin geschikt voor Windows Server 2012, 2008, en 2003. Maar liefst 600.000 mensen maken gebruik van het programma; wellicht komt dit omdat ClamWin een uitstekende manier is om de principes van de werking van antivirussoftware te begrijpen.

Vandaag de dag zijn er tientallen antivirusprogramma’s, en natuurlijk rijst de vraag: is ClamWin voldoende in 2021? Eerst en vooral, het programma is geldig in termen van anti-malware en anti-spyware bescherming, scansessies. Tegelijkertijd is het echter eerlijk om te vermelden dat er veel andere antivirussoftware is die effectiever is omdat ze meer beveiligingsfuncties bieden. Desalniettemin wordt ClamWin nog steeds beschouwd als een van de meest bruikbare open-source programma’s tegen virussen.

Kenmerken van ClamWin

Virus Detectie:

 • Anti-worm
 • Anti-Rootkit
 • Anti-Spyware
 • Anti-Trojan

ClamWin is in de eerste plaats ontwikkeld om virussen te detecteren zodra ze zich voordoen. De hoge detectie snelheid is wat het vrij populair maakt onder gebruikers die vaak hun apparaten gebruiken om te surfen op verschillende sites op het internet.

Scannen:

 • Gepland scannen
 • Handmatig virussen scannen
 • Standalone virusscanner

ClamWin laat goede resultaten zien op het gebied van scannen op maandelijkse, wekelijkse of zelfs dagelijkse basis. Bovendien kunt u met de geplande scanfunctie het gewenste tijdstip voor het scannen kiezen. U kunt de functie gebruiken als u het druk hebt of overschakelen op een handmatige virusscanning om alles zelf te doen.

Wat meer is, een Standalone Virus Scanner zal alle geplande scans uitvoeren zonder onafhankelijk van een derde partij. Deze functie scant uitsluitend de geselecteerde toepassingen en bestanden.

Automatisch downloaden van updates
Deze functie zal nuttig zijn voor degenen die alle beschikbare nieuwe updates willen ontvangen. Het automatisch downloaden van updates is enigszins nuttig omdat het u tijd bespaart: u hoeft niet regelmatig de officiële website te bezoeken en kunt er zeker van zijn dat u geen enkele update zult missen.

De lijst van voordelen en nadelen

VOORDELEN

 • Een open-source, gratis antivirus
 • Gepland scannen
 • Selectief scannen
 • Gebruiksvriendelijk

NADELEN

 • Bestandsscanner is niet automatisch
 • Is niet voldoende als standalone antivirus
 • Verwerkingssnelheid is nogal traag

ClamWin bescherming

ClamWin antivirus bescherming kan worden waargenomen door de resultaten van de performance tests. AV-Test is een van de meest gerenommeerde bronnen; daarom bieden wij de resultaten van de AV-Test aan. U moet weten dat ClamWin werd blootgesteld aan verschillende bedreigingen, namelijk wachtwoordstelers, Trojaanse virussen en diverse malwarebedreigingen. We kunnen niet zeggen dat de resultaten bevredigend waren, aangezien het programma 50% van de bedreigingen detecteerde.

Een test door Virus GR liet een iets beter resultaat zien – 54,68% (ClamWin versie 0.93) en 54,48% (ClamWin versie 0.95). Ondanks de resultaten, moet u het programma niet als ineffectief beschouwen. In 2011 testte cNet de cross-platform functie van ClamWin en gaf het programma vier van de vijf sterren.

In het algemeen, hoewel sommige tests de nadelen van ClamWin aantonen, biedt het programma een aantal nuttige functies. In het bijzonder hebben we de scan optie van ClamWin getest. Merk op dat het programma goed overweg kan met zowel geplande scans als met selectieve scans.

Gebruiksgemak

Het programma is gemakkelijk te navigeren. Een gebruiksvriendelijke maar verouderde interface wordt aangevuld met een eenvoudig installatieproces. Zelfs als u geen IT-expert bent, zult u ClamWin antivirus heel gemakkelijk vinden om te gebruiken.

Naast een installatieproces, geven de gebruikers toe dat de navigatie-instellingen van het hoofdmenu ook uitgebreid zijn. Als je naar de menubalk kijkt, begrijp je hoe je de scans kunt plannen, scanfilters kunt aanpassen, maar je kunt ook beslissen over de frequentie van de updates – of je ze op maandelijkse, dagelijkse of wekelijkse basis wilt ontvangen.

Microsoft Outlook en Windows Verkenner Integratie

Wat gebruikers bevalt aan ClamWin is dat het programma gemakkelijk kan integreren in zowel Windows Verkenner als de Microsoft Outlook e-mail client. In de praktijk betekent dit dat u e-mailbijlagen, verschillende mappen, en individuele bestanden inspectie kunt verzenden.

Klantenondersteuning

Wat het ondersteuningsteam betreft, moet u begrijpen dat ClamWin alleen een online forum kan bieden omdat het een gratis antivirus is. Hoewel de klantenondersteuning enigszins beperkt is, is het nog steeds genoeg om de benodigde vraag te krijgen. We gebruikten een forum om verschillende problemen op te lossen, en vonden de antwoorden in minder dan 10 minuten. Dus, we beweren dat de klantenondersteuning relatief goed is, gezien het feit dat ClamWin een open-source programma is.

ClamWin Prijzen & Gratis Versie

ClamWin is gratis voor gebruikers van specifieke besturingssystemen die eerder in onze ClamWin review werden genoemd. Houd in gedachten dat de prijs voor vergelijkbare antivirus programma’s u tussen de €13 en €110 per jaar kost. Dus, u kunt uw geld besparen en de antivirus downloaden.

ClamWin Alternatieven & Concurrenten

We hebben een lijst van vijf concurrenten van ClamWin opgesteld. Hieronder kunt u de alternatieven zien die de gratis versies zijn van de populaire antivirussoftware:

 • ClamWin vs Avira
 • ClamWin vs AVG
 • ClamWin vs Spybot
 • ClamWin vs Comodo
 • ClamWin vs Emsisoft

Ons oordeel

Een open-source programma ClamWin, is een redelijk goede bescherming voor uw computer. De gebruikers krijgen verschillende nuttige functies gratis. In het bijzonder, met behulp van ClamWin antivirus, heb je een kans om je apparaat te scannen, te beschermen tegen virussen en malware. Natuurlijk, als u op zoek bent naar top-notch antivirus software die u zal voorzien van de meerdere beschermende tools, zullen we niet aanraden u een gratis ClamWin.

Tegelijkertijd is de antivirus echter nog steeds een goede optie voor basisbescherming. Wij zijn van mening dat het beter is om ClamWin antivirus te gebruiken als een back-up beschermend hulpmiddel naast een betaalde versie van meer solide antivirus software. Hoe dan ook, je hebt nog steeds de mogelijkheid om gratis te genieten van een open-source programma.