Adaware antivirus gratis (free) downloaden en review

Is Adaware goed? Onze korte beoordeling

Voorheen bekend als Lavasoft, zit dit team van internet beveiligingsexperts nu al twee decennia in het vak. Ze begonnen in 1999, en Adaware is hun meest populaire en capabele software tot nu toe. Een van de belangrijkste verkoopargumenten – het is beschikbaar als gratis en als betaald product. Bovendien zullen de potentiële klanten blij zijn met het prijsbeleid en de betaalbare prijzen voor de twee commerciële plannen.

De grootste vraag is echter – kan Adaware zich staande houden in vergelijking met industrieleiders als Kaspersky en Bitdefender? Heeft het wat nodig is om te concurreren met de beste aanbiedingen op de markt, of is het gewoon een doorsnee antivirus oplossing? Het bedrijf beweert dat het net zo goed is in het beschermen van uw systeem als de wereldberoemde antivirus tools. Helaas, in echte tests faalt het meestal en kan het zelfs Microsoft’s Defender niet bijbenen.

In deze review gaan we in detail in op de prijsplannen, de klantenondersteuning, de compatibiliteit met platforms, de impact op het systeem en, natuurlijk, uitgebreide tests. U vindt informatie over de gratis editie, de gratis proefversies, geld-terug-garantie en meer. We vergelijken de testresultaten van derden met onze eigen tests om te zien hoe Ad Aware in de praktijk presteert.

We zullen ook alle voor- en nadelen bespreken, zodat u een beter begrip krijgt van wat Adaware inhoudt. Het is op zijn best gemiddeld tegen malware, ondersteunt geen Mac of mobiele platforms, en de gratis versie is vrij beperkt. Deze antivirus heeft ook enkele sterke kanten die het de moeite waard maken. Dus, laten we eens uitzoeken waar het allemaal over gaat.

Voordelen

  • Kan naast andere antivirusproducten worden gebruikt
  • Komt met een vriendelijke, makkelijk te gebruiken interface
  • Weinig invloed op het systeem, werkt ook op oudere computers (maar niet op systemen)
  • Snelle, gemakkelijk in te stellen scansv

Nadelen

  • Geen indrukwekkende resultaten van laboratoriumtests
  • Wordt geleverd met een beperkte set configuratieopties
  • Niet compatibel met macOS of mobiele apparaten
  • Gratis versie is eerder beperkt
  • 24/7 klantenondersteuning is alleen beschikbaar voor betalende klanten

FAQ over Adaware die we moeten beantwoorden

Is Ad-Aware Antivirus veilig?

Als antivirusproduct dat al vele jaren in ontwikkeling is, is Adaware in staat om uw Windows-computer te beschermen tegen de meeste bedreigingen van buitenaf. Echter, vergeleken met enkele van de meer populaire rivalen, zoals Kaspersky en Bitdefender, is het lang niet zo indrukwekkend. Deze bewering geldt zowel voor de gratis als de betaalde edities.

Is Ad-Aware goed?

Het hangt ervan af wat het woord “goed” voor u betekent: als het gaat om flexibele prijzen, een vriendelijk terugbetalingsbeleid en een lage systeemimpact, dan is het antwoord ja. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar de best mogelijke antivirussoftware, dan bent u beter af met een ander product. We zeggen niet dat Adaware waardeloos is – verre van dat. Toch is het objectief gezien niet zo sterk in laboratoriumtests als we zouden willen. En voor een antivirus zou bescherming altijd de #1 zorg moeten zijn.

Is Ad-Adware een virus?

Nee, zoals in het begin al gezegd, Lavasoft is al tientallen jaren op de markt, en ze ontwikkelen alleen legitieme antivirus oplossingen. Als u het naast een ander anti-malware programma draait, kan het Adaware als malware markeren, maar dat is niets om u zorgen over te maken. Om 100% zeker te zijn, ga naar de officiële website van het bedrijf en controleer de lijst van de beschikbare tools (of neem een kijkje in onze Extra Functies).

Wat is Ad-Aware web companion?

Het is een gratis tool, een internetbeveiligingspakket dat automatisch samen met Ad-Aware wordt geïnstalleerd. Zorg er dus voor dat u het vinkje weghaalt als u het niet op uw computer wilt hebben. Met Web Companion krijgt u Ad-blokkering, bescherming tegen e-mailinbreuken en URL-blokkering. In de toekomst zijn de ontwikkelaars ook van plan een VPN toe te voegen voor de versleuteling van het verkeer.

Het is belangrijk te vermelden dat Adaware Ad Block (de tool die advertenties blokkeert) ook beschikbaar is als een aparte download van Lavasoft’s website. Het is een Chrome-extensie en kan in twee klikken worden geïnstalleerd. En, net als Ad-Aware, conflicteert Web Companion niet met andere antivirusprogramma’s en kan het werken in combinatie met een reeds geïnstalleerd product.

Adaware Antivirus Prijzen en Plannen

Laten we eens een snelle blik werpen op de beschikbare Ad-Aware pakketten. Bij deze antivirus heb je de keuze tussen een gratis editie en twee betaalde opties. Hier zijn ze:

Plan 1 device 5 devices
Antivirus Free $0 n/a
Antivirus Pro $29.99 $39.98
Antivirus Total $39.99 $49.98

U kunt Ad-Aware Pro voor 1 pc krijgen voor slechts 30 dollar. De gebruiker zal 10 dollar extra moeten betalen om de optie voor 5 apparaten binnen elk pakket te krijgen. Ga naar de officiële website en bekijk zorgvuldig alle beschikbare opties om de optie te vinden die het beste bij u past. Wij raden aan om te kiezen voor het 5-PC aanbod, omdat dit statistisch gezien het meest redelijke en meest gebruikte pakket is.

En nu is het tijd om een kijkje te nemen bij Pro en Total en te zien wat elk plan te bieden heeft:

Adaware Pro. Met het betaalde instappakket krijgt u onbeperkte technische ondersteuning, web- en e-mailbeveiliging, samen met een robuuste firewall. Voeg een extensie toe die beschermt tegen keyloggers, en u krijgt een koopje. Het is het meest uitgebalanceerde Ad-Aware-plan en zal uitstekend geschikt zijn voor de computer van de gemiddelde gebruiker die draait op Windows 7 en hoger.

Adaware Total. Het ultieme niveau zit vol met elk hulpprogramma van Pro en voegt drie nieuwe functies toe. Deze omvatten een bestandsvernietiger, een digitaal slot en ouderlijk toezicht. Het is 30% duurder en, naar onze mening, tenzij u deze extra functies nodig heeft, is Total het niet waard om veel voor te betalen.

Adaware Gratis Versie

Als u op zoek bent naar bescherming op instapniveau, is Adaware Antivirus Free misschien een goede keuze. Het kan worden gedownload van de officiële website en geïnstalleerd in minder dan twee minuten (lees meer hierover in “Hoe installeren”). Het is eenvoudig te gebruiken en vereist niet dat u een bestaand antivirusprogramma verwijdert. Het is echter vrij beperkt, en de meeste functies zijn alleen beschikbaar met Pro en Total.

We zullen het daar meer in detail over hebben bij de nadelen. Op dit moment is het veilig om te zeggen dat Adaware free op zichzelf te weinig kracht heeft om er op te vertrouwen voor uw beveiliging. Als een tweede opinie, een extra scanner om met uw primaire antivirus oplossing te werken, is het ok. Maar, nogmaals, u zult niet 100% veilig zijn als u alleen deze software gebruikt.

Ad Aware Proefversie en Geld-terug-Garantie

Het enige Lavasoft-product dat een gratis proefversie biedt, is Ad Aware Pro (Professional Security). Het is het betaalde instapmodel, en gebruikers kunnen 15 dagen lang profiteren van een 100% gratis proefversie. In tegenstelling tot Ad Aware Free, heeft het geen limieten, wat betekent dat u toegang krijgt tot elke functie, maar slechts voor een korte tijd. Om het te krijgen, moet u klikken op de knop “Gratis proberen” naast de optie “Antivirus Pro kopen”.

Bovendien biedt het bedrijf een standaard geld-terug-garantie van 30 dagen voor zowel Pro als Total. De geld-terug-garantie betekent dat u binnen die 30 dagen uw volledige geld terug kunt krijgen. Met Adaware zijn er geen verkeerslimieten – u kunt het volledig gebruiken en hoeft zich nooit zorgen te maken dat u de voorwaarden van het restitutiebeleid overtreedt. Om een terugbetaling te krijgen, moet u een ticket indienen, en de klantenondersteuning zal contact met u opnemen om de zaak op te lossen.

Hetzelfde geldt voor het annuleren van een lopend abonnement: vertel het aan de klantenservice en laat hen de rest afhandelen. In onze test werden zowel de terugbetalings- als de annuleringstickets snel beantwoord – er waren absoluut geen problemen met wat dan ook. Soms kan de gebruiker het zelf doen door in te loggen op zijn account en handmatig een abonnement op te zeggen. Maar die optie is nog niet beschikbaar bij Ad Aware; bovendien is het altijd beter om het aan de ambtenaren over te laten.

Adaware Coupons en Kortingen

Voordat we een lijst van gerespecteerde websites delen waar u kortingen en coupons kunt krijgen, is het belangrijk om onze lezers te waarschuwen. Het zit zo – er zijn genoeg frauduleuze sites op het internet, en ze staan erom bekend oplichting te verkopen in plaats van echte kortingen. Zorg er daarom altijd voor dat je ze vertrouwt voordat je iets koopt. Op dit moment kun je legitieme promocodes krijgen op Offers.com, Dealsplus.com, en Couponsplusdeals.com, om er maar een paar te noemen.

In elk geval raden we u ten zeerste aan uw abonnementen rechtstreeks bij Adaware.com te kopen; dat elimineert automatisch de kans dat u wordt opgelicht. Bovendien is onze ervaring dat geen enkele derde partij ooit betere aanbiedingen doet dan de bedrijf-ontwikkelaar. In de meeste gevallen plukken coupon-/kortingswebsites de beste deals van de officiële website en presenteren ze als exclusieve deals. Nogmaals, maak er een gewoonte van om uw geld alleen aan de legitieme, officiële verkoper te geven.

Voordelen van Adaware

Kan naast andere antivirusproducten worden gebruikt

In tegenstelling tot de meeste antivirusoplossingen die met elkaar conflicteren, heeft Adaware er geen probleem mee om naast soortgelijke software te werken. U hoeft uw bestaande antivirus niet te verwijderen en kunt Ad-Aware scans gebruiken om er zeker van te zijn dat uw systeem vrij is van bedreigingen. Om uit te breiden: Kaspersky, Avira, Avast, Norton en andere toonaangevende producten hebben een aanzienlijke negatieve invloed op de prestaties, tenzij ze de enige antivirussoftware op uw computer zijn.

Het zijn meestal de cloud-gebaseerde tools die alle verwerking doen in de cloud computing die gemakkelijk naast de meer “traditionele” programma’s kunnen bestaan. Dat maakt Adaware tot een uniek product, en we raden u ten zeerste aan om van deze mogelijkheid gebruik te maken. Hoewel het misschien niet zo betrouwbaar is als de koplopers (lees er meer over in de Minpunten), zal het toch een goed idee zijn om de mogelijkheden ervan ten volle te benutten.

Komt met een vriendelijke, gemakkelijk te gebruiken interface

Om meer te leren over de download-installatie procedure, bekijk de “Hoe te installeren” sectie. Hier zullen we ons richten op de gebruikersinterface van Ad-Aware, die zeer vriendelijk en gemakkelijk te navigeren is. Op het hoofddashboard ziet u alle essentiële opties en instellingen, en alle functies bevinden zich aan de linkerkant, in het menu. De meeste functies van de software zijn echter niet beschikbaar met Ad-Aware Free.

U krijgt pas toegang tot de geavanceerde zaken als u een upgrade uitvoert naar Pro of Total. Als alternatief raden we u aan Web Companion een kans te geven en te profiteren van alle hulpmiddelen die erbij worden geleverd. Het ergste aan de gratis editie – het herinnert je er constant aan dat je niet een van de premium pakketten gebruikt. Dat gebeurt niet zo vaak bij Kaspersky, Bitdefender, of zelfs Avast.

We hebben alle extra functies opgesomd in de sectie “Extra functies” verderop in de review. Het zal u helpen om precies te begrijpen wat de commerciële abonnementen bieden en of u voor dat alles wilt betalen of niet. Welke Ad-Aware editie u ook kiest, de navigatie zal even comfortabel en ongecompliceerd zijn.

Geringe systeemimpact, werkt ook op oudere computers

Wat betreft de minimale systeemvereisten, om Ad-Aware te draaien, hebt u tot 2 GB vrije ruimte op uw harde schijf nodig (wat meer is dan het industriegemiddelde). De processor moet ten minste 1,6 MHz sterk zijn; de RAM-vereisten zijn laag: slechts 1 GB. Vergeleken met concurrerende producten staat deze software op gelijke voet met de minst veeleisende programma’s.

Het is belangrijk op te merken dat het Windows 7 (en hoger) volledig ondersteunt, wat betekent dat u niet hoeft te upgraden naar Windows 10 om het te gebruiken. Tegelijkertijd zijn er veel gratis antivirussen op de markt die zelfs op Windows XP werken. In dat opzicht is Ad-Aware niet de beste keuze (vooral voor servers die op oudere systemen draaien). De officiële ondersteuning van XP en Vista eindigde eind 2016.

Toch zul je het kunnen gebruiken op hardware die al meer dan een decennium meegaat, en dat is een groot pluspunt. Bovendien kun je schakelen tussen twee modi: high en low. Zoals de namen al suggereren, zal de hoge modus een grotere negatieve impact hebben op de prestaties, maar het zal niet lang duren om de computer te scannen. In de lage modus heeft Ad-Aware minder bronnen nodig om te draaien, maar de scans zullen langer duren dan normaal.

Snelle, gemakkelijk in te stellen scans

Over scans gesproken, een volledige controle van het systeem duurt minder dan een uur. Bovendien duurt het +/- 15 minuten om nieuwe scans uit te voeren. Er zijn ook snelle scans beschikbaar, die alleen de meest kritieke en kwetsbare delen van het systeem doorlopen. Ten slotte kunnen gebruikers hun eigen, handmatige scans instellen, en Adaware zal dan zelfgekozen bestanden, mappen en apps scannen.

Scans voor het opstarten van USB en het register zijn niet beschikbaar met deze antivirus. Het goede nieuws is – u kunt scans plannen en Ad-Aware precies vertellen wanneer de scan moet beginnen en welke stations/bestanden/mappen het moet controleren. U kunt deze geplande scans zelfs zo instellen dat ze regelmatig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld elke vrijdag of zaterdag.

Nadelen van Adaware

Labtestresultaten zijn niet indrukwekkend

De leiders op het gebied van testen door derden hebben Adaware niet opgenomen in hun tests van 2018-2019, en we hebben alleen resultaten van 2017. Hoewel twee jaar een lange tijd is voor antivirussen, zullen de resultaten nog steeds helpen begrijpen hoe dit product in het echte leven presteert. In november 2017 blokkeerde het 95,4% van de schadelijke bestanden in de tests van AV-Comparatives. Twee maanden eerder, in september, was het detectie-eliminatiepercentage 100%.

Wat AV-Test betreft, de laatste keer dat ze Adaware door een reeks tests lieten lopen was al in 2013. Met een eliminatiepercentage van 100% voor bekende malware en een resultaat van 97% in de zero-day malwaretest, presteerde het programma relatief behoorlijk. Het is belangrijk: hoewel 95,4% en 97% voor u misschien goede scores lijken, zijn ze dat eigenlijk niet. De toonaangevende antivirussystemen slagen er altijd in om 100% van de kwaadaardige bedreigingen te blokkeren en zelfs 0,1% is van belang.

In onze tests presteerde Adaware veel slechter: het blokkeerde slechts 70% van onze kwaadaardige samples en reageerde alleen wanneer we ze probeerden te kopiëren. Voor de tests met schadelijke URL’s gebruikten we de Pro-editie, aangezien Adaware free geen bescherming biedt tegen phishing (of ransomware). In totaal werd 65% van de bedreigingen geëlimineerd, wat, nogmaals, een zeer matig resultaat is. Samenvattend, antivirus bescherming is één van de zwakste kanten van deze software.

Wordt geleverd met een beperkte set configuratieopties

Dit geldt vooral voor Ad Aware Free: Pro en Total zijn meer configureerbaar, maar nog steeds niet zo veelzijdig als sommige van de rivalen. Als u een regelmatige gebruiker bent en op zoek bent naar essentiële bescherming, zal Ad Aware meer dan voldoende zijn. Voor een meer gevorderde gebruiker zal het ontbreken van meerdere aangepaste scans echter een beetje teleurstellend zijn (Avast Free is daarvoor bijvoorbeeld een goede keuze).

De systeeminstellingen zijn ook nogal “bescheiden” en missen verschillende opties die we daar verwacht hadden te zien. De focus van het team lag op het maken van een antivirus die gemakkelijk te gebruiken is en de potentiële klanten niet intimideert met tientallen functies en instellingen. Toch is het mogelijk om meldingen uit te schakelen, de instellingen terug te zetten naar standaard en zelfs een pincode toe te voegen zodat anderen de instellingen niet kunnen wijzigen.

Niet compatibel met macOS of mobiele apparaten

Van alle nadelen zal dit de grootste zijn voor de fans van het Mac OS. Hoewel de Mac-computers lang niet zo kwetsbaar zijn voor kwaadaardige bedreigingen als de computers die op Windows draaien, maakt dat niet uit dat ze helemaal geen bescherming nodig hebben. Daarom is het vreemd om de ondersteuning van dit platform niet te zien. Mobiele apparaten worden ook niet ondersteund, wat de kring van potentiële klanten nog kleiner maakt.

We weten niet zeker waarom de ontwikkelaar besloten heeft om van Ad-Aware een Windows-exclusief product te maken, maar het is wat het is. Om de zaken voor u in perspectief te plaatsen, veel gratis edities van populaire antivirus producten zijn ook alleen compatibel met het Microsoft OS. De betaalde versies, zelfs de instappakketten, ondersteunen echter bijna altijd Mac, iOS en Android.

Mobiele apparaten lopen weliswaar nog minder gevaar dan Macs, maar ransomware, phishing, keylogging, spyware en andere moderne bedreigingen zijn er nog steeds. Dus voordat u Adaware koopt, zou het verstandig zijn om naar andere opties te kijken, waaronder de gratis edities van Avast en Bitdefender, om er een paar te noemen. Mac, Android en iOS ondersteunen deze producten volledig.

Gratis versie is vrij beperkt

Basis realtime antivirus- en downloadbescherming – dat is zo’n beetje alles wat de gratis editie biedt. Het houdt virussen, spyware en zelfs ransomware tegen; plus, elk gedownload bestand of map wordt grondig gescand voordat het het systeem kan beschadigen. De term “real-time” betekent dat de antivirus 24/7 werkt en voortdurend verdachte activiteiten controleert.
U krijgt geen gratis VPN zoals bij Kaspersky, een extensie zoals bij Avast, of tien gratis extra tools zoals bij Avira. Zoals we al zeiden, vergeet niet om deze gratis versies uit te proberen – de kans is groot dat u daarna nooit meer terug wilt naar Ad Aware.

24/7 Klantenondersteuning is alleen beschikbaar voor betalende klanten

Helaas, dit is een feit: als u verwachtte 24/7 professionele ondersteuning te krijgen, dan heeft u pech. Zoals de officiële website aangeeft, zijn onbeperkte technische en klantenondersteuning 24/7 alleen beschikbaar met Pro en Total. Dit gezegd zijnde, krijgen gratis gebruikers wel toegang tot de FAQ en de knowledgebase. Bovendien kunnen ze het ticketsysteem gebruiken om contact op te nemen met de supportmedewerkers; betalende klanten krijgen echter altijd voorrang.

Op de ondersteuningspagina vindt u ook een forum, producthandleidingen en aparte secties voor het antivirusprogramma en AdBlock. U kunt zelfs verdachte bestanden uploaden naar hun website, zodat de technici kunnen controleren of het malware is of niet. Over het algemeen is de ondersteuning behoorlijk, maar het feit dat gratis gebruikers geen 24/7 ondersteuning krijgen is nogal vreemd.

Adaware Extra Functies

We bespraken reeds de gratis versie en de lijst van functies/tools die erbij horen. In deze sectie zullen we het hebben over alle extra mogelijkheden van Ad-Aware Pro en Total, de betaalde edities. De lijst is vrij indrukwekkend en omvat niet alleen webbeveiliging en veilig bankieren/shopping, maar ook 24/7 ondersteuning. Laten we eens snel kijken naar alle essentiële extra’s:

Webbeveiliging

Dit is de beschermingsmodule tegen phishing van Ad-Aware: telkens wanneer u op het punt staat een verdachte website te bezoeken, verschijnt er een waarschuwingsbericht. Volgens de functionarissen werkt Web Protection zijn database voortdurend bij, zodat het de gebruiker kan beschermen tegen de nieuwste phishing-websites en kwaadaardige koppelingen.

Bescherming voor e-mail

Zoals de naam al doet vermoeden, scant Email Protection alle e-mails (ook uitgaande en inkomende) om er zeker van te zijn dat er geen schadelijke bijlagen bij zitten. Als u regelmatig gebruik maakt van Outlook (van Microsoft) en gewend bent om e-mails op de computer op te slaan, zal deze module van grote hulp zijn. Bovendien worden ook spamberichten geblokkeerd.

Netwerk Bescherming

Hier hebben we Ad Aware firewall, die dient als een extra verdedigingslaag. Het scant alle verbindingspoorten 24/7 en sluit onmiddellijk de poorten die mogelijk kunnen worden gebruikt om het netwerk te infiltreren. Er is ook een stealth-modus beschikbaar: als deze geactiveerd is, wordt uw computer “onzichtbaar” op uw eigen thuisnetwerk.

AdAware Adblock

Niemand vindt het leuk als advertenties de helft van het browserscherm in beslag nemen en het internet vertragen. Ad-trackers en “technische oplichting” kunnen ook behoorlijk frustrerend zijn voor gewone gebruikers. AdAware’s Adblock is een lichtgewicht, eenvoudig te gebruiken en effectieve oplossing tegen deze bedreigingen. Het blokkeren van advertenties is zijn enige functie, en het doet dat behoorlijk als extensie voor Google Chrome.

Jammer genoeg is dat de enige browser waarmee Adblock compatibel is. Aan de positieve kant blokkeert het met succes advertenties, ad trackers, scammers, evenals advertentievideo’s op gewone websites en Facebook. Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, maakt het gebruik van de cloud-scantechnologie van het bedrijf om opkomende ad-trackers aan te pakken.

Veilig bankieren en winkelen

Keylogging is een van de gevaarlijkste bedreigingen van onze tijd. Hackers gebruiken het om logins en wachtwoorden te kopiëren en toegang te krijgen tot gevoelige gegevens, bankrekeningen en meer. Met deze tool kunt u er zeker van zijn dat geen enkele cybercrimineel in staat zal zijn om uw gegevens te bemachtigen.

Onbeperkte technische ondersteuning

Zoals we bij de nadelen hebben vermeld, krijgt u geen 24/7 klantenondersteuning met Adaware Free. Als u echter een van de abonnementsplannen hebt gekocht, krijgt u onbeperkte toegang tot de ondersteuningsmedewerkers van het bedrijf.

Digitaal slot (alleen beschikbaar met Ad Aware Total)

Dit hulpprogramma biedt versleuteling op militaire graad waarmee gevoelige bestanden kunnen worden beschermd tegen cybercriminelen. Dit kunnen persoonlijke bestanden zijn, bedrijfsgegevens waarvan u niet wilt dat derden er zicht op hebben, bankrekeningen, enz. Het Digitale Slot is eenvoudig te gebruiken en is praktisch onbreekbaar.

Bestandsvernietiger (alleen beschikbaar met Ad Aware Total)

Als u enkele gevoelige bestanden op uw harde schijf hebt staan die permanent moeten worden verwijderd, is de File Shredder perfect voor die taak. Wanneer u een bestand/map verwijdert met de standaard Windows functies, kan het later hersteld worden met de juiste set gereedschappen. Maar dat zal niet mogelijk zijn wanneer de File Shredder wordt gebruikt.

Ouderlijk toezicht (alleen beschikbaar met Ad Aware Total)

Deze hulpmiddelen zijn speciaal ontworpen om ouders te helpen de online activiteiten van hun kinderen te controleren. Gebruik ze om bepaalde websites te blokkeren, in de gaten te houden welke sites uw kinderen vaak bezoeken, en nog veel meer. Vergeleken met concurrerende producten zijn de functies voor ouderlijk toezicht in Ad-Aware behoorlijk in orde.

Hoe te installeren

Het maakt niet echt uit welke Ad-Aware-editie u kiest – Free, Pro of Total: de installatieprocedure zal even eenvoudig zijn. Allereerst moet u een plan selecteren, en pas daarna het downloaden. Op de officiële website heeft Adaware Free een knop “Downloaden” erboven; de andere twee hebben klikbare knoppen met de tekst “Kopen”. Zodra u het installatieprogramma naar uw harde schijf hebt gedownload, duurt het slechts 2-3 minuten voordat de installatie is voltooid.

Alles is eenvoudig – volg de instructies op het scherm, en dat is het. Als je meer wilt weten over de gebruikersinterface, ga dan naar de “Pros” sectie – daar vind je alle benodigde informatie, inclusief een gedetailleerd overzicht van de scanopties.

Ons oordeel

Dit is het dan voor onze Ad-Aware review: we hebben alle belangrijke aspecten van deze antivirus doorgenomen, en het is tijd voor een oordeel. Helaas is het in vergelijking met andere producten niet zo capabel of rijk aan functies, en dat geldt zowel voor de gratis als de betaalde edities. U krijgt niet hetzelfde niveau van bescherming als met Kasperksy, Bitdefender, en andere wereldklasse software.

Bovendien is Adaware alleen compatibel met het Windows besturingssysteem (vanaf Win 7), wordt 24/7 ondersteuning alleen geboden aan de premium gebruikers, en is de gratis versie te beperkt. Aan de positieve kant krijgt u een gebruiksvriendelijke interface, een lage systeemimpact, en een programma dat naast andere antivirusproducten kan werken. Toch raden we Ad Aware niet aan, omdat het geen voordelen heeft die sterk opwegen tegen de nadelen. Objectief gezien is het een zwakke antivirus en loopt het achter op de leiders.